Порушення обмінних процесів при псоріазі стало підставою для призначення дієтотерапії.
Надаючи певне значення дієтотерапії, вважається за можливе рекомендувати її елементи в поєднанні з лікарськими засобами, як в період прояву, так і в період передбачуваного загострення захворювання (весна, осінь).
В стадії загострення хвороби псоріаз протягом 2-3 тижнів призначають дієту, дієта забезпечує механічне і хімічне поліпшення органів травлення і максимально заспокоює печінку та кишківник. В фізіологічно повноцінній дієті по білках і вуглеводах, обмежують до 70-75 г вміст жирів.
Якщо сукупність органів, які виводять з організму надлишок води, продуктів обміну речовин, солі, а також отруйні речовини, які потрапили в організм ззовні чи утворилися в ньому не справляються (легені, шкт, нирки), шкіра бере на себе основну функцію виділення.
Складові показники крові пов'язані в першу чергу з роботою шлунково-кишкового тракту (ШКТ) - кількістю корисних бактерій, які перетравлюють їжу, та наявності ферментів, необхідних для травлення, виявлення патогенної флори (стафілокока та ін.).
Якщо складові крові мають відхилення по індивідуальним нормам по шкалі, то на шкірі розвиваються гнійничкові захворювання.
Якщо відхилення йде в складовій білків, то виникає алергічна патологія:
екзема,
дерматит,
нейродерміт.
Якщо збігаються обидва чинники, то може виникнути хронічне системне захворювання - псоріаз. Лікування шкірних захворювань має бути комплексним і починатися з регуляції роботи шлунково-кишкового тракту.
Дієта при псоріазі та харчування
Виключити повністю:
молоко,
згущене молоко,
морозиво,
каші на молоці.
Обмежити:
свіжу борошняну випічку,
крохмаль - кисіль,
картопля;
велика кількість м'яса (курку),
екзотичні фрукти (апельсини, мандарини, грейпфрути),
ягоди (полуницю, суницю).
Рекомендоване харчування:
переважно варені овочі,
овочеві супи,
вермішель,
каші на воді (гречана, вівсяна, пшенична),
кисломолочна продукція (кефір, ряжанка, сир, сметана);
овочеві соки, розбавлені з водою (гарбузовий);
світлі фруктові соки (яблучний, виноградний);
біла риба, відварене м'ясо, печінку.
Фіто-дієтологія псоріазу
Їжа хворих на псоріаз повинна містити максимальну кількість рослинних продуктів. При цьому необхідно враховувати, що багато видів дикорослих харчових рослин перевершують за поживністю і смаковим якостям деякі культурні рослини або взагалі не мають аналогів серед рослин, вирощених людиною.
Це відноситься до багатьох ягідних, горіхових, овочевих рослин, грибів і водоростей. Використовуючи дикорослі та культурні рослини в їжу, людям з псоріазом потрібно дотримуватися певних правил:
вживати рослинну їжу з урахуванням екологічних умов проживання;
не допускати повного вегетаріанства;
поєднувати сиру і варену їжу;
віддавати перевагу щотижневим розвантажувальним дієтам;
використовувати підливи, заправки, соуси на основі рослинної олії і кислих ягідних соків;
при вживанні ароматних овочів і кислих соків виключати кухонну сіль;
частіше використовувати комплексні салати з рослин;
перед вживанням свіжі рослини ретельно промивають холодною водою.
Рослинні продукти можна згрупувати за призначенням.
Так, для отримання соку використовують брусницю, лимонник, кизил, лопух, подорожник, калину та ін.
Для приготування соусу знадобляться плоди анісу.
У соління можна додавати мелісу, м’яту і загальноприйняті рослини (кріп, кмин,фенхель та ін.).
У компоти включають обліпиху, ревінь, кизил, суницю, шипшину, чорницю, черемху, журавлину, калину, аргу, оман, та ін.
Сиропи можна готувати з більшості ягідних культур.
Варення варять з брусниці, обліпихи, ревеню, морошки, кизилу, суниці, оману, лохини, жимолості, горобини, волоського горіха, калини, глоду.
У салати використовують спориш, кмин, цикорій, кульбабу, медунку, кропиву, коров'як, лопух, пирій та ін. Кваси роблять з чебрецю, брусниці, березового соку, кмину, горобини, журавлини.
Морс готують з терну, ялівцю, журавлини, ожини, чорниці, калини.
Поживний чай виходить з бадану, споришу, чебрецю, цикорію, чорниці, липи, меліси, звіробою, суниці, ожини, шипшини, материнки.
У перші страви додають кропиву, первоцвіт, медунку, лопух, пирій;
в другі страви - кмин, черемшу.
Як начинку для пирогів використовують черемху, кизил, калину, брусницю.
Для кавового напою можуть служити цикорій, пирій, овес, кульбаба, шипшина тощо.
Лікувальне харчування при псоріазі
Необхідно обмежити вживання кухонної солі, прянощів, вуглеводів .
Слід дотримуватися думки про доцільність індивідуальної дієти в залежності від стадії прогресування захворювання, особливості обміну речовин, наявності супутніх захворювань і ускладнень псоріазу (поліартрит, еритродермія і ін.).
При диспепсичних явищах (нудота, здуття, запори, проноси та ін.), кількість жирів зменшують та збагачують продуктами, що містять повноцінні білки і ліпотропні речовини - в першу чергу кисло - молочними продуктами, а також рядом вітамінів (овочі, фрукти , ягоди та їх соки).
Споживання вуглеводів (цукор, мед, варення) не повинно бути вище фізіологічних норм.
Доцільні 1-2 рази на тиждень розвантажувальні дні. Подібні стреси в харчуванні, сприяють порушенню обміну речовин. Розвантажувальні дні застосовуються з метою повноцінної діяльності підшлункової залози.
Серед розвантажувальних (контрастних) днів можна назвати:
м'ясної розвантажувальний день - 400 г від вареної не солоної яловичини (для дорослого) ділять на 5 прийомів. Додатково дають 2 рази на день по 100 г гарніру (капуста білокачанна сира, морква, огірки) і 2 склянки відвару шипшини або несолодкого, не міцного чаю.
сирно-кефірний розвантажувальний день - 400 г пісного сиру і 500 мл кефіру. Їжа дається в 5 прийомів.
яблучний розвантажувальний день - 1,5 кг яблук, краще кислих сортів(Антоновским) протягом дня. Рідини не додають.
кефірний розвантажувальний день - 1,5 л кефіру протягом дня. д) овочевий розвантажувальний день - 1,5 кг овочів (завинятком картоплі) будь-якій кулінарній обробки, але краще в тушкованому вигляді. Додатково дають 2 склянки відвару шипшини або не міцного, не солодкого чаю. Овочі даються в 5 прийомів. Бажано збагачення дієти продуктами моря морська капуста,риба .
Ці продукти особливо показані при коронарному атеросклерозі (ішемічна хвороба серця) з підвищеним згортанням крові, а морська капуста - при схильності до запорів. Корисно включення в дієту продуктів і страв, що містять пшеничні висівки, а також використання спеціальних дієтичних продуктів, призначених для хворих на атеросклероз.
Можна застосовувати фруктово-овочеву дієту:
1-й сніданок - 200 г відвару плодів шипшини, салат зі свіжої капусти, моркви і яблук з 10 г рослинного масла;
2-й сніданок - овочеве пюре, 100 мл фруктового соку. Обід: 250 г вегетаріанського супу, овочевий салат з 10 г сметани або рослинного масла, 100 г горіхів.
Полудень: терта морква, або буряк, відвар плодів шипшини.
Вечеря: вінегрет з 10 г рослинного масла, 200 мл узвар або соку. Хліб без солі з борошна з висівками - 100 г, цукор або ксиліт - 30 г вдень.
У ряді випадків псоріаз призводить до розвитку артрозу, поліартриту. Харчування в даному випадку будується на основі дієти з урахуванням особливостей перебігу хвороби, її стадії, поширеності, наявності функціональних змін внутрішніх органів, лікарської терапії.
При захворюваннях суглобів (болі, збільшення їх в розмірах і ін.) рекомендована дієта з зменшенням вуглеводів до 200-250г (30 г цукру), обмеженням білків - 70-80 г. У дієті зменшують вміст рідини до 1 л. Їжу готують без солі, 3-5 г її видають хворому на руки.
Дієту збагачують вітамінами, особливо С і Р, за рахунок відвару шипшини, горобини, обліпихи, плодів і овочів, їх соків. Прийом їжі 6 разів на день. М'ясо і рибу відварюють. Виключають м'ясні і рибні бульйони. У дієті слід збільшити кількість калію, особливо при лікуванні гормонами. За рахунок молочних продуктів при цьому підвищують вміст кальцію.
При цьому збільшують рафіновані олії в натуральному вигляді; пшеничний хліб вчорашньої випічки і підсушений, сухарі, сухе печиво. Режим харчування - 5-6 разів на день дрібними порціями.
Лікувальна або дієтичне харчування хворих на псоріаз, особливо в домашніх умовах, вимагає виконання технології приготування деяких страв.
Відвари і настої є вітамінізовані напої з сушених плодів, лікувальних трав, висівок.
Для їх приготування промиті ягоди (сушена чорниця , плоди шипшини) подрібнити залити окропом, проварити 10 хвилин і настояти декількох годин. Відвари і настої проціджують, вводять лимонний сік або мед.
Напої з ягід, фруктів і овочів готують на основі відварів і настоїв, для вітамінізації вводять натуральні соки. На відміну від останніх, напої менш концентровані (води до 75%).
Для отримання соків використовують соковиті ягоди і плоди, зокрема чорну і червону смородину, виноград, обліпиху, журавлину, лохину, найбільш застосовувані в дієтичному харчуванні хворих на псоріаз. Овочеві соки готують з моркви, помідорів, капусти, буряка, картоплі.
Сік з плодів і ягід можна використовувати з м'якоттю. При відсутності соковижималки ягоди товчуть в емальованому або іншому посуді дерев'яним товкачем, плоди та овочі натирають на пластмасовій тертці.
Сік віджимають через марлю або полотняну тканину. Для кращого вилучення біологічно активних речовин мезги (вичавки) заливають гарячою водою і наполягають. У проціджений настій додають за смаком мед і віджатий сік, який до використання обов'язково зберігають в холодильнику.
Для поліпшення смаку і посилення лікувальної дії овочеві соки об’єднують (змішують) з фруктовими (морквяно-апельсиновий), (буряково-яблучний) та ін., Використовують натуральні з додаванням сиропів, цукру або соків промислового виробництва.
У дерматологічній практиці, в тому числі і в лікуванні псоріазу, не рідко застосовують питні мінеральні води. До них відносять:
Боржомі - лужно-вуглекисла вода, призначають при супутніх хворобах обміну речовин - ожиріння, діабет, подагра, підвищена секреторна функція шлунку, хворобах печінки.
Єсентуки№4 і №17 - соляно-лужні води призначають при хворобах обміну речовин (ожиріння, діабет, подагра), печінки, жовчних шляхів, шлунка зі зниженою секреторною функцією. Застосовують по 1 склянці 2-3 рази на день; при зниженій кислотності - за 20-30 хвилин до їжі; при відсутності кислотності - одночасно з прийомом їжі, при високій кислотності - за 1,5-2 години до їжі.
Comments