Мʼята перцева (Méntha piperíta) — травʼяниста рослина, що належить до виду Мʼята та сімейства Ясноткових. В народі її також часто називають холодна мʼята або холодянка. Вона багата на ефірні олії та інші цінні компоненти. Завдяки цьому має широкий спектр лікувальних властивостей та застосовується для лікування багатьох захворювань: нервової системи, шлункового-кишкового тракту та ін. У фітотерапії мʼяту найчастіше використовують у фітозборах, адже у поєданнні з іншими лікарськими травами вона дає найбільш помітний ефект.
Опис
Мʼята перцева мє гібридне походження, і представляє собою поєднання двох інших видів: мʼяти колосової і мʼяти водяної. На вигляд це рослина із прямостоячим стеблом, висотою приблизно в 1 м. Вона має супротивні листки подовжено-яйцеподібної форми із зазубреними краями. Колір мʼяти може бути різним: від світло-зеленого до майже фіолетового.
Квіти мʼяти колосовидні та розташовуються у верхній частині стебла. Колір у них фіолетово-червонястий. Цвіте рослина у червні-липні. Після цього утворюється плід ценобій. Насіння формується рідко, або ж має низьку схожість. Саме по цій причині мʼяту часто вирощують в домашніх умовах.
Збір сировини для лікарських цілей рекомендовано проводити під час появи молодих бутонів. Для цього можна збирати всю верхню частину рослини.
Склад
Мʼяту легко впізнати по яскраво-вираженому прохолодному аромату. Цей запах виділяє її з поміж інших лікарських рослин. Його присутність пояснюється великою кількістю ефірної олії, яка міститься практично у всіх частинах рослини. Вона майже на половину складається із ментолу. Окрім ефіру, у складі мʼяти є чимало інших речовин:
каротин;
дубильні речовини;
органічні кислоти;
рутин;
смолисті речовини;
флавоноїди;
мікроелементи: мідь, стронцій, марганець.
Лікувальні властивості
У народній медицині при лікуванні травами мʼяту перцеву використовують дуже часто. Із неї готують відвари, настої, мазі та інші препарати. Великою популярністю користується також мʼятне масло Мʼята виявляє цілющий вплив при захворюваннях більшості органів та систем людського організму.
Шлунково-кишковий тракт. Мʼяту часто вживають при нудоті, рвоті, підвищеному метеоризмі, болі в животі. Вона покращує роботу кишківника та позитивно впливає на секрецію шлунка, стимулює виділення жовчі Це допомагає позбутись багатьох захворювань, покращити апетит та травлення.
Нервова система. Мʼята чинить мʼяку заспокійливу дію на центральну нервову систему. Вона знімає спазм судин головного мозку та позбавляє від головного болю.
Гормональна система. Мʼята дуже корисна для жінок, оскільки нормалізує рівень естрогену, покращує роботу яйників, сприяє настанню овуляції.
Сечостатева систем. Вживання мʼяти має помірний сечогінний ефект. Крім того, вона позитивно впливає на роботу наднирників.
Обмін речовин. Мʼята корисна для схуднення. Вона знижує холестерин, пришвидшує ліполіз та сприяє набору мʼязової маси.
Зовнішнє застосування
Для зовнішнього застосування мʼяту перцеву найчастіше використовують для полоскання ротової порожнини. У цьому випадку вона ефективна при стоматиті, гінгівіті та інших захворюваннях, які супроводжуються запаленням та появою неприємного запаху з роту.
В дерматології мʼята використовується для зняття свербежу та швидкого загоєння шкіри. Завдяки антисептичним якостям вона також може застосовуватись при лікуванні грибка нігтів.
Зовнішнє застосування мʼяти можливе також при невралгіях, болях у суглобах. В даному випадку роблять примочки та компреси на основі препаратів мʼяти.
Протипоказання
Лікування народними засобами, які містять мʼяту перцеву у своєму складі, протипоказане при схильності до низького тиску, астмі, спазмофілії, крупі та підвищеній кислотності шлунку. Також протипоказанням вважається індивідуальна непереносимість цієї рослини.
Побічна дія
У рідкісних випадках мʼята може викликати алергію. Вона супроводжується висипаннями, почервонінням шкіри, набряком тканин. У випадку передозування можлива поява больових відчуттів в області серця.
Фактори ризику
Споживати м’яту та препарати, що містять її у своє складі, потрібно з обережністю, якщо у вас діагностовано цукровий діабет. Справа в тому, що вона може вступати в реакцію із деякими ліками для зниження цукру. Тому обовʼязково потрібно заздалегідь проконсультуватись у лікаря. Окрім того, з обережністю вживати мʼяту рекомендовано вагітним та жінкам, які годують дітей грудьми.
Мʼяту у невеликих кількостях можна вживати дітям, але лише тим, які досягли 3-річного віку.
Comments